utorok 25. marca 2014

"Y" B ZSSK v celočervenom prevedení

V súčasnosti sa po našich tratiach preháňa ešte stále dosť vozov typu Y, ktoré nemajú korporátne farby
ZSSK. Ide zväčša o oddielové rýchlikové vozy pôvodnej 2. triedy (B), prípadne vozy bývalej 1. triedy (A). Táto skutočnosť stála aj za prestavbou modelu vozu Y od Roco, v pôvodnom prevedení A/B a vo farbách Českých dráh. Výsledok by mal doplniť modelovú súpravu vozov v prevedení "Blonski", ktoré bývajú v skutočnosti často farebne oveľa pestrejšie, najmä u vlakov nižšej kategórie. 

Samotná úprava by sa dala zhrnúť do niekoľkých základných krokov. Samozrejmosťou bolo kompletné rozobratie modelu, odstránenie pôvodných popisov (svojou plastičnosťou často presvitajú aj cez niekoľko vrstiev nového nástreku), dôkladné odmastenie a aplikáciu základného nástreku pre farebné zjednotenie podkladu. Nasledoval samotný farebný nástrek skrine, pôvodne čiernych podvozkov a spodku vozu, ako aj strechy vozu. Skriňa bola pôvodne zelená aj z vnútra, čo bolo riešené novou farbou s krémovým odtieňom. Nasledovala farebná úprava detailov (dvere, rámy okien a pod.) a nástrek lesklým lakom. Bol tak vytvorený podklad pre aplikáciu popisov a symbolov v podobe veľmi tenkého decalu (vodolepky). Tie boli nanášané pomocou usadzovacích roztokov, čo zabezpečilo ich čisté a úplné priľnutie. Výsledok bol po ich aplikácii ešte 2x streknutý tenkou vrstvou jemne matného laku, ktorý popisy vhodne zjednotil s podkladom. Na model boli aplikované štandardne dodávané schodíky, ktoré boli farebne upravené (odtieňom podvozkov a spodku vozu) a doplnené o leptané vlastnícke tabuľky. Pred finálnym poskladaním modelu boli ešte "postriebrené" pôvodne biele madlá v oblasti nástupných dverí. Výsledok je prezentovaný na nasledujúcich fotografiách a jeho posúdenie nechám na vás :)

Pôvodný a upravený model.
Detaily popisov.
Na záver ešte v krátkej súprave "osobáku" s vozmi v prevedení "Blonski".

2 komentáre:

  1. Aká farba bola použitá na nástrek?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím Vás, na nástreky celočervených vozov typu Y som vyskúšal zatiaľ 3 rôzne farby, prakticky zhodného odtieňu, ktorý by mal zodpovedať realite. U tohto konkrétneho vozu šlo o Agamu C55P Cerveň rumelková tmavá 8190. Farba však mala na môj vkus po neriedení pre airbrush pomerne slabú kryciu schopnosť a bolo nutných viacero vrstiev. Prakticky zhodný odtieň s lepšou krycou schopnosťou a celkovým spracovaním farby ponúka lesklá Revell-ka č. 31. A z môjho pohľadu najoptimálnejšie riešenie (cena, kvalita farby, doba schnutia) je aplikácia odstreku zo spreja Duplicolor Airosol Art RAL 3002.

      Odstrániť