piatok 7. júna 2013

Vandalizmus na (modelovej) železnici

Po spoločesko-politických zmenách v roku 1989 sa u nás začali objavovať rôzne neduhy, do vtedy len sporadické alebo úplne nevídané. Do takejto kategórie mnohí zaradia aj graffitti, zvlášť na koľajových vozidlách. Pre niekoho umenie, pre iného čmáranie spojené s poškodzovaním cudzej veci. Taká je však realita. A modelárčina je samozrejme o čo najvernejšom reprodukovaní reality.

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento druh street art-u by sme mohli zaradiť do jedného "vreca" spolu s patinou. Samozrejme ak patinovanie vnímame nie len v zmysle docielenia ošumelejšieho zjavu, ale detailného priblíženia ku skutočnosti v imitácii dôsledkov reálneho prevádzkového nasadenia, pôsobenia poveternostných vplyvov, chemických a fyzikálnych zákonov a taktiež vandalov.
Za takýmito oknami by ani Pablo asi sedieť nechcel :)
http://www.modeltrainforum.com/showthread.php?t=1262 
Dosť už ale úvodnej teórie, poďme priamo na vec. Graffiti na modelových vozoch pôsobí určite zaujímavo a vie nadchnúť najmä laických obdivovateľov, ktorí napr. funkčnú "šróbovku" od Weinerta prehliadnu, no "posprejovaný" vozeň ich určite upúta a bude im pripadať nesmierne verne. V zásade možno techniky tvorby graffiti na modelových koľajových vozidlách rozdeliť do troch skupín. Tie si v nasledujúcich riadkoch trochu priblížime.
Aj takto "zdevastovaná" súprava pôsobí na koľajisku určite zaujímavo.
Prvou, najjednoduchšou technikou je použitie tzv. vodolepiek (obtiskov, dekálov), na ktorých sú hotové graffiti predtlačené. U nás je ponuka veľmi slabá. Osobne mám skúsenosť s vodolepkami od firmy BUSCH. Zoženiete ich vo vynikajúcom žilinskom shope. Tieto dekály sú vhodné aj na rôzne múry a steny budov. V západoeurópskych krajinách, ako aj v USA je však pre modelárov k dispozícii obrovské množstvo setov s graffiti rôznych štýlov a veľkostí. Samozrejme je tu aj možnosť vlastnej výroby dekálov, no tu je už potrebný špeciálny papier a kvalitná laserová tlačiareň. Takýmto štýlom pracuje s parádnymi výsledkami aj modelársky kolega z ČR, avšak vo veľkosti TT.
Dekály s graffiti od BUSCH-a, aj s ukážkou použitia.
Pri aplikácii dekálov (nie len s graffiti) je však veľmi vhodné použiť špeciálne zmäkčovadlá, ktoré zabezpečia potebné priľnutie a skopírovanie nerovného povrchu. Ako príklad uvádzam použitie griffiti od BUSCH-a, ktoré boli aplikované na nerovný povrch plachty vozu Shimmns ZSSK Cargo z produkcie PIKO. V tomto prípade bol použitý roztok Hypersol od českej firmy AGAMA. Existuje aj jeho jemnejšia varianta - Tensol, tú odporúčam použiť najskôr. Pokiaľ je výsledok nedostatočný, použite Hypersol. V tomto prípade sú však dekály od BUSH-a pomerne pomerne húževnaté, takže sa osvedčil Hypersol. Pri práci sa toho netreba zľaknúť, roztok pracuje sám. Po jeho rovnomernom a jemnom nanesení na usadený dekál sa ho už v žiadnom prípade nedotýkajte! Nastávajú chemické reakcie, ktoré dekál zmäkčia a spôsobia jeho doslovné zvráskavenie. Postupne sa však dekál začne sám vyrovnávať a kopíruje pritom členitý povrch na ktorom je nanesený. Tento proces trvá aj niekoľko hodín. Ak je výsledok nedostatočný, postup opakujte.
Nové čisté vozy pôsobia na sprejerov lákavo, ako nepopísaná tabuľa. Tak to bolo aj v tomto prípade :)

Druhá technika je o čosi náročnejšia a kombinuje striekanie podkladových farieb graffiti pomocou airbrush-u a jeho olemovanie, resp. vloženie obrysov písmen pomocou transparentného dekálu. Celý postup vynikajúco a názorne popisujú kolegovia z USA v tomto videu. V druhej časti videa je načrtnutý aj princíp tretej techniky, ktorou je aplikácia grafitti farbením priamo na model. V uvedenom videu je to však len pomocou štetca a špeciálnych pastelov, no výsledok je celkom slušný.
Aplikácia transparentného dekálu na vopred nastriekaný farebný podklad, ktorého obrysy zodpovedajú obrysu textu.
Dostávame sa tak k tretej technike. Ako už bolo naznačené, je ňou priame nastriekanie graffiti na model pomocou airbrash-u a potrebných šablón. Čo sa týka pracnosti, je tento postup naozajstnou modelárskou "chuťovkou". Avšak, je takmer identický s reálnym vytváraním grafitti a výsledok naozaj stojí za to. Na veľmi vysokú úroveň túto techniku vyniesol Jon Hayward z Veľkej Británie, ktorý sa nešpecializuje priamo na železničné modely. Jeho skvelé inštruktážne video je k dispozícií tu.
Pracné, no veľmi efektné striekanie graffiti.

V inom videu zas detailne popisuje techniku patinovania samotného graffiti, s naozaj nápaditým použitím laku na vlasy. Vytvára tak veľmi verný obraz graffiti, ktoré už nahlodal zub času.
Voz s novým aj starším graffiti z dielne Jona Haywarda.
Ak to chcete vyskúšať s vlastným návrhom graffiti, veľmi dobrým pomocníkom môžu byť rôzne internetové stránky pre ich vytváranie. Príkladom je Graffiti Creator, umožňujúci jednoduché vytvorenie graffiti s vlastným textom, štýlom a farebnou kombináciou. Verím, že tento malý článok priniesol inšpiráciu alebo dodal odvahu viacerým z vás, ktorí uvažujú o tomto zaujímavom oživení našich modelov :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára