nedeľa 13. apríla 2014

753 220-3 z depa Brezno

Uvedená úprava je viac-menej len takou jednohubkou bez nejakých sofistikovaných postupov a je preto vhodná aj pre modelárov, ktorí s personalizáciou fabrických modelov len začínajú. Ide o preznačenie modelu 753 od firmy Roco v pôvodnom prevedení ČD, na rušeň pre nákladnú dopravu v prevedení slovenského národného dopravcu, z obdobia pred vznikom samostatnej spoločnosti ZSSK Cargo. Model po úprave teda nesie na čelách oranžové logo súčasnej ZSSK a na bokoch skrine je toto logo biele s doplneným nápisom Železničná spoločnosť a.s. Jednoduchosť prác spočíva najmä v tom, že nie je potrebná výraznejšia úprava farebného prevedenia modelu, ktorá zhruba zodpovedá vybranej predlohe rušňa 753 220-3, ktorý v uvedenom období slúžil v depe Brezno.

Samotnej "výmene" loga predchádzalo odstránenie čierneho loga ČD. Tu sa vhodne osvedčilo riedidlo syntetických farieb Rewell, ktorým je možné pomocou vatovej tyčinky pôvodné logo zotrieť bez výraznejšieho trenia a bez toho, aby došlo k akémukoľvek poškodeniu podkladovej farby. Nové logá boli vyrobené na mieru v podobe decalu. Umiestnené boli pomocou usadzovacích roztokov s úmyslom docieliť úplné priľnutie, ako pri úprave vozu "Y" ZSSK. Pre dosiahnutie požadovaného výsledku bola skriňa modelu následne 2x streknutá polomatným lakom, ktorý zabezpečil potrebné splynutie decalu s povrchom modelu.
Pohľad na čelo osadené plným pluhom a doplnkami, novým logom a číslom rušňa.

V rámci úprav bolo realizovaných aj niekoľko už osvedčených "vychytávok", ako výmena sít strešných ventilátorov za ekvivalent z leptu, či mierne zapustenie svetlovodov, ktoré absolútne nevhodne vyčnievali z rámov pozičných svetiel. Samozrejmosťou bolo aj skrátenie vyčnievajúcich madiel, pričom bočné madlá na ráme rušňa dostali biely náter. Uvedené úpravy sú bližšie spomenuté v príspevku venovanom modelu Víchrice. Novinkou však je nahradenie pôvodnej masívnej výstražnej zábrany výstupu na strechu rušňa. Tu bol znovu použitý mosadný lept, ktorý bol farebne upravený a doplnený o symbol blesku, čo model opäť mierne priblížilo reálnej predlohe.
Nová zábrana výstupu na strechu a sitá strešných ventilátorov z leptu.
Nasledovali už len "kozmetické" úpravy kľučiek dverí, štandardne pribalených doplnkov ťažného ústrojenstva a samozrejme aspoň základná farebná úprava imitácie strojovne. Na záver boli na model dosadené na mieru vyrobené leptané tabuľky s číslom "mašiny", ako aj pribalené leptané výrobné štítky a logá výrobcu ČKD. Čo by však model asi najviac priblížilo realite je poriadna "dávka" patiny. Možno nabudúce :)
Farebne upravená strojovňa a niekoľko pohľadov na záver.
 

AKTUALIZÁCIA 9/2015 - pár záberov ďalšej rovnako upravenej mašiny :)


1 komentár:

  1. When proved to the manufacturer�s websites, pencils together with ballpoint pencils craft legibly within the laptop whenever absolutely enveloped, since can easily Publish within the Rain�s special compose; felt-tip as well as water fountain dog pens, not really much. https://imgur.com/a/T8NGXGy https://imgur.com/a/i2K9cr7 https://imgur.com/a/XCAeRVs https://imgur.com/a/fKVzzAp https://imgur.com/a/e9sUY5o https://imgur.com/a/v1QlJbP https://imgur.com/a/zhzwMSw

    OdpovedaťOdstrániť